Bezwaar maken tegen het UWV – houd rekening met het volgende!
Heb je – of heeft je klant – een slecht onderbouwd UWV-besluit ontvangen met veel fouten, kom dan in actie door in bezwaar te gaan! De uitvoering van het UWV staat al jaren zwaar onder druk, waardoor ze veel fouten maken in de berekeningen van uitkeringen en medische keuringen. Maar wie kan het beste bezwaar aantekenen en nadien (hoger) beroep? Zowel de werkgever als de werknemer kunnen in bezwaar gaan tegen een UWV-besluit. Als alleen de werknemer in bezwaar gaat, dan krijgt de werkgever daarvan bericht, met de vraag of hij als belanghebbende op de hoogte wil worden gehouden. Dit geldt uiteraard ook vice versa.
Een belanghebbende kan ook alle stukken opvragen en zijn/haar visie op schrift stellen en indienen. Dit geldt ook voor (hoger)beroepszaken. Een voorbeeld: stel, een werknemer is fors beperkt, maar het UWV vindt dat er nog voldoende arbeidsvermogen is en kent geen uitkering toe (-35%). Dit tot verontwaardiging van de werkgever en werknemer, waarop de werkgever besluit alleen in bezwaar te gaan vanwege de kosten. Het bezwaar slaagt niet en de werkgever gaat in beroep. De werknemer kijkt hierbij mee vanaf de zijlijn (als belanghebbende).
Procesbelang
De eerste vraag die de rechter in beroep kan stellen is: wat is het procesbelang voor de werkgever? Met andere woorden: kan de werkgever door dit beroep in een betere positie terechtkomen? Van voldoende procesbelang is alleen sprake indien het resultaat dat met het (hoger) beroep wordt nagestreefd, ook daadwerkelijk kan worden bereikt (wat ook voor de werkgever feitelijke betekenis moet hebben).
Een -35%-uitkering is feitelijk een goede uitspraak voor de werkgever. Er vindt namelijk geen toerekening plaats van de instroom in de WIA. Het UWV lijkt het procesbelang niet te toetsen. Als de werkgever een proces opstart bijvoorbeeld op emotionele gronden over een onrechtvaardig WIA-besluit, dan geldt dat níet als een procesbelang. De rechter zal het (hoger) beroep dan niet ontvankelijk verklaren. Zonde van de gemaakte kosten! Zo zijn er meerdere situaties denkbaar. Laat je hierover goed adviseren als je twijfelt. Voor meer informatie hierover, zie artikel 6:13 AWB.
Heb je vragen over werknemersverzekeringen, ziekte of arbeidsongeschiktheid? Neem dan contact op met mr. Joyce B.E. Paashuis via j.paashuis@fiscount.nl.