Arbeid en Recht

2018 - het eerste jaar van de loonkostenvoordelen (LKV'ss)

De Wet tegemoetkomingen loondomein kent met ingang van 1 januari 2018 diverse loonkostenvoordelen (LKV's). Onderscheid wordt gemaakt naar het LKV oudere werknemer, het LKV arbeidsgehandicapte werknemer, het LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer en het LKV doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden. De werknemer (of de door de werknemer gemachtigde werkgever) dient voor elk LKV binnen 3 maanden na indiensttreding en voorafgaand aan het aanvragen van een LKV een doelgroepverklaring aan te vragen bij het UWV. Bij het LKV voor herplaatsing van de arbeidsgehandicapte werknemer moet dit gebeuren binnen 3 maanden na toekenning van de WIA-uitkering.

Een LKV kan uitsluitend worden aangevraagd door ‘ja’ aan te vinken bij het juiste LKV in de loonaangifte. Over het jaar 2018 ontvangt de werkgever uiterlijk 15 maart 2019 van het UWV – op basis van de loonaangiften over 2018 t/m januari 2019 – een voorlopig overzicht. Dit maakt duidelijk waarop recht op compensatie bestaat. Eventuele fouten kunnen tot en met 1 mei 2019 worden hersteld door correctieberichten in te sturen. De Belastingdienst stuurt uiterlijk 1 augustus 2019 een beschikking. Hierbij baseert de Belastingdienst zich op de loonaangiften, zoals deze op 1 mei 2019 in de polisadministratie staan. Uiterlijk 12 september 2019 wordt er uitbetaald.

Tip
Stel al in 2017 een strak draaiboek op voor de salarisadministratie bij het LKV. U kunt zich wellicht voorstellen dat het ‘vergeten om het LKV aan te vinken’ of het ‘aanvinken van een onjuist LKV’ tot volledig verlies van het recht op LKV kan leiden voor uw cliënt. Alleen al doordat het in veel gevallen niet of nauwelijks nog mogelijk zal zijn om binnen 3 maanden na indiensttreding of herplaatsing een doelgroepverklaring te verkrijgen. De mogelijkheid om tot 1 mei van het volgende jaar correctieberichten voor het LKV in te dienen, kan dan ook geen betrekking hebben op situaties waarin een doelgroepverklaring niet tijdig is aangevraagd.

U kunt ook denken aan de situatie waarin een arbeidsgehandicapte werknemer wettelijk pas na 2 maanden dienstverband verplicht is om op verzoek van de werkgever mede te delen dat hij tot de doelgroep van een LKV behoort. De werkgever heeft met een machtiging van de werknemer dan nog slechts 1 maand de tijd om een doelgroepverklaring aan te vragen bij het UWV. Er zijn dus veel ‘valkuilen’. Fiscount bespreekt in 2017 tijdens de training Personeel en Subsidie de belangrijke aspecten hiervan voor uw salarisadministrateurs en adviseurs.