Arbeid en Recht

2017 - het eerste jaar van het Lage inkomensvoordeel

Het Lage inkomensvoordeel (LIV) beoogt werkgevers te stimuleren om werknemers met een loon tussen 100% en 125% van het wettelijk minimumloon in dienst te nemen of te houden. Werkgevers hebben over het jaar 2017 recht op het LIV indien zij werknemers in loondienst hebben voor wie minimaal 1.248 uren per inhoudingsplichtige werkgever zijn verloond. Ook moet hun SV-loon volgens de loonaangifte - en gedeeld door het aantal overeengekomen arbeidsuren - tussen bepaalde uurloongrenzen liggen. Daarbij komt dat zij de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet mogen hebben bereikt. De voor 2017 geïndexeerde en exact geldende uurloongrenzen moeten nog bij wet worden vastgesteld.

Er zijn twee groepen uurloongrenzen, die leiden tot een verschillende hoogte van het LIV. Er kunnen maxima worden bereikt van respectievelijk € 2.000 of € 1.000 per jaar per werknemer. De werkgever behoeft het LIV niet aan te vragen, omdat het recht wordt vastgesteld aan de hand van de loonaangiften. Uiterlijk op 15 maart 2018 ontvangt de werkgever van het UWV een voorlopig overzicht met betrekking tot het recht op LIV. Dit overzicht wordt gemaakt op basis van de loonaangiften over 2017 t/m januari 2018. Eventuele fouten kunnen tot en met 1 mei 2018 worden hersteld door een correctiebericht in te sturen. De Belastingdienst stuurt de werkgever vervolgens uiterlijk 1 mei een beschikking. Daarbij baseert de Belastingdienst zich op de loonaangiften zoals deze op 1 mei 2018 in de polisadministratie staan. Uiterlijk op 12 september 2018 wordt er uitbetaald.

Tip
Fiscount besteedt in 2017 in diverse trainingen (zoals Personeel en Subsidie) en cursussen (zoals Arbeid en Recht) aandacht aan uw vragen over het LIV. Desgewenst kunt u nu al met ons kantoor contact opnemen om een training voor uw medewerk(st)ers vast te leggen.