Zakelijke mediation, herstructurering en business coaching

Welke houding heeft de mediator?

Naast een stijl zal een mediator ook een bepaalde houding aannemen. Afwisseling in stijl en/of houding zijn verschillende interventietechnieken. Zelf start ik vaak vanuit het ‘midden’ en kies ik voor ‘gidsen’. Het mooiste is indien partijen ‘met elkaar’ in gesprek gaan, zodat ik als mediator kan overgaan naar ‘volgen’. Loopt een gesprek vast, of voortdurend ‘via’ de mediator (men spreekt dan niet met elkaar, maar eerder tegen en soms zelfs over elkaar)? In dat geval kan een meer sturende houding gewenst zijn. Stijlen en houding kunnen elkaar in één bijeenkomst meerdere keren afwisselen.

Invloed uitoefenen op de mediator

Natuurlijk zullen partijen hun invloed willen uitoefenen op het mediationproces. Zeker in de onderhandelingsfase zijn daar tal van mogelijkheden voor. De minst succesvolle en toch meest voorkomende is om te proberen de mediator te beïnvloeden in zijn stijl of houding. Immers, stijl en houding zullen niet per definitie volledig aansluiten bij ieder afzonderlijk individu dat aan tafel zit. Het doel van stijl en houding is gericht op het beoogde gezamenlijke belang. Niet het individuele. Met name wanneer een partij het gevoel heeft onvoldoende zijn zin te krijgen of aan zijn trekken te komen, kunnen de pijlen naar de mediator worden verlegd. Is dat erg?

 Tip

Nee, dat is niet erg. Dit staat elke partij natuurlijk vrij, maar levert alleen vaak zo bitter weinig op. ‘In de kwestie’ doet de mediator nu eenmaal niet mee. Zorg er – als aanschuivend adviseur – voor dat je cliënt zijn of haar tijd en energie steekt in het bereiken van het belang. Wees zacht op de relatie en hard op het belang. Uit onderzoek blijkt al jaren dat deze ‘Harvard-benadering’ het meeste oplevert.