Zakelijke mediation, herstructurering en business coaching

Wat is een ‘wicked problem’?

Bij een ‘gewone’ mediation is veelal redelijk helder wat de (kern van de) kwestie is. Het kenmerk van beleidsmediation is dat er (veelal drie of meer) partijen aan tafel zitten, die het ook nog eens niet met elkaar eens zijn over het antwoord op de vraag ‘wat is nu eigenlijk het probleem?’ Er ligt dan een zogenoemd ‘wicked problem’ op tafel. Daar komt bij dat partijen het dan ook nog met elkaar eens moeten zien te worden over wie er verantwoordelijk is voor de oplossing van dat probleem. Omdat men het niet met elkaar eens is waarover men het met elkaar oneens is, levert een juridische procedure veelal bitter weinig op.

 

In het beste geval zal een onderdeel(tje) juridisch worden beslecht, maar het wicked problem blijft bestaan en woekert voort. In dat geval kan beleidsmediation een oplossing bieden.

Voorbeeld

Een bekende casus van een wicked problem is de bouw en ontwikkeling van een winkelcentrum. De gemeente wil het centrum extra leven inblazen, zodat de kern gaat bruisen en er ook meer belastinggeld binnenkomt. Ondernemers doen alleen mee als er voldoende parkeergelegenheid komt. Omwonenden vrezen geluidsoverlast en starten een belangengroep. Meer parkeergelegenheid trekt ondernemers over de streep, maar vanwege de voorziene toename van geluidsoverlast zullen de omwonenden juist afhaken. Daarmee is een wicked probleem geboren. In mijn 8e blog voor Accountancy Vanmorgen (AV) zal ik binnenkort een casus opnemen van een beleidsmediation. Meer weten? Mail dan naar s.vrijburg@fiscount.nl.