Nieuws - Arbeid en Recht 6 grote misverstanden over werken met zzp’ers
Rondom het werken met zzp’ers vanaf 2025 bestaan veel misverstanden bij zowel opdrachtgevers als zzp’ers. Onzekerheid over handhaving, modelovereenkomsten en fiscale risico’s zorgt voor onrust, wat kan leiden tot boetes, naheffingen of zelfs arbeidsrechtelijke claims. Fiscount heeft de 6 meest voorkomende misverstanden samengevat, zodat jij goed op de hoogte bent.
1. De Belastingdienst gaat strenger handhaven
De Belastingdienst gaat niet strenger handhaven, maar gaat vanaf 1 januari 2025 weer handhaven nadat vanaf 2016 niet te hebben gedaan.
- Tip: Bereid je goed voor door de arbeidsrelaties in kaart te brengen en te (laten) beoordelen. Pas zo nodig de werkwijze en afspraken aan.
2. De Wet DBA bepaalt of iemand werknemer of ondernemer is
De Wet DBA heeft enkel de VAR afgeschaft. Of iemand werknemer of ondernemer is wordt beoordeeld aan hand van alle feiten en omstandigheden.
- Tip: Gebruik modelovereenkomsten om je positie te versterken.
3. De risico’s zijn alleen fiscaal
Qua loonheffingen bestaat het risico voor de opdrachtgever vooral uit de premies werknemersverzekeringen, omdat de loonbelasting en premies volksverzekeringen meestal kunnen worden verhaald op de zzp’er maar de premies werknemersverzekeringen niet. Maar de risico’s zijn breder dan fiscaal. De zzp’er kan ook stellen dat hij een arbeidsovereenkomst had en loon vorderen. Ook pensioenfondsen kunnen in dat geval premies navorderen met terugwerkende kracht. Deze claims worden niet voorkomen door het handhavingsmoratorium.
- Tip: Voorkom naheffingen door een juiste risico-inschatting vooraf.
4. Modelovereenkomsten zijn niet meer geldig
Modelovereenkomsten blijven geldig tot de einddatum die daarbij wordt vermeld. Een belangrijk voorbehoud daarbij is dat de feitelijke werkwijze aansluit bij de overeenkomst.
- Tip: Controleer of jouw werkwijze nog aansluit bij de modelovereenkomst.
5. Er worden geen boetes opgelegd
De Belastingdienst zal bij naheffing vanaf 2025 vergrijp- en verzuimboetes opleggen. Alleen over 2025 zullen geen vergrijpboetes worden opgelegd.
- Tip: Zorg dat je dossiervorming op orde is om boetes te vermijden. Bij een pleitbaar standpunt zal de vergrijpboete geen stand houden.
6. In de zorg is werken met zzp’ers niet langer mogelijk
Werken met zzp’ers in de zorg blijft in veel gevallen mogelijk, mits de opdracht en afspraken op de juiste wijze worden vormgegeven en vastgelegd.
- Tip: Gebruik een duidelijke opdrachtomschrijving en modelovereenkomst.
Wil je meer weten over de ZZP-regeling?
Wij bieden incompany’s, cliëntenlezingen en een on-demand webinar over dit onderwerp aan. Heb je advies nodig? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.
Hans Tabak
juridisch adviseur loonheffingen en internationaal • trainer
0575 433 555h.tabak@fiscount.nl