Kantoor verkopen

Die vraag stelt iedere kantooreigenaar zich op het moment dat plannen voor verkoop serieus worden. Veel kantooreigenaren maken bovendien maar één keer in hun leven een verkoop mee. Dat maakt het ingaan van een verkooptraject op voorhand een spannende exercitie. Waar moet je alert op zijn, hoe regel je de zaken juridisch en fiscaal, hoe maak je je kantoor verkoopklaar? Maar ook: ben je een onderhandelaar in hart en nieren of breekt het zweet je al uit bij het idee?

Het gehele verkoopproces vergt veel energie, tijd en aandacht – wat geldt voor alles wat geen routine is. Je doet het er daarom ook ‘niet even bij’ naast het runnen van je kantoor. Kortgezegd: het verkoopproces is complex, kent vele facetten en vervelende, mogelijk kostbare valkuilen. Wil je tot het beste verkoopresultaat komen? Laat je dan bijstaan door specialisten die vaker met dit bijltje hebben gehakt. Zo voorkom je een uitkomst die je niet wilt.

Partner bij verkoop
Fiscount ondersteunt aangesloten kantoren bij verkooptrajecten. Dat doen we graag. Ook voor jullie kantoor willen we bij het verkooptraject een professionele, betrouwbare partner zijn. Wij begeleiden je tijdens het gehele proces, vanaf het waarderen van jullie kantoor tot en met closing van de deal. Elk verkooptraject wordt gestructureerd aangepakt, waarbij we onze diepgaande kennis van de markt inzetten en onze uitgebreide kennis en ervaring met verkooptrajecten in de afgelopen jaren. Op die manier dragen we bij aan een soepel verloop van de verkoop van jullie kantoor.

Naar het beste resultaat
Wie zijn of haar kantoor wil verkopen, wil daarbij ook het beste resultaat bereiken. Elk kantoor definieert dat ‘beste resultaat’ op zijn eigen manier. Daarbij gaat het niet alleen om een goede overnameprijs, maar ook om de condities waaronder de verkoop tot stand komt. Dan komen er vragen voorbij als: hoe blij worden je klanten van de koper van jullie kantoor? Wat gaat de verkoop betekenen voor je medewerkers; verandert er veel voor hen of niet? Vindt de overnemende partij het noodzakelijk dat jij nog een tijd aanblijft om alles rustig over te dragen, of mag/moet je meteen vertrekken zodra de inkt onder de akte droog is? Het beste resultaat is daarom altijd een gunstige optelsom van harde én zachte factoren.

Fiscount focust op verkopers
Fiscount Kantooropvolging is specialist in de markt van accountants-, administratie- en belastingadvieskantoren. Vanuit die positie en rol spreken we uiteraard veel kantoren. Tijdens die gesprekken laten zij soms doorschemeren een verkoop te overwegen of zich strategisch te willen oriënteren op een overname. Daarnaast spreken we ook veel kantoren die hier nu nog niet mee bezig zijn, maar over een paar jaar mogelijk wel.

In welke fase je je ook bevindt met je kantoor: weet dat Fiscount Kantooropvolging uitsluitend werkt voor verkopers. Die boodschap dragen we uit en daar handelen we naar. Fiscount laat zich dus niet betalen door kopers. Zo voorkomen onze adviseurs dat ze te maken krijgen met conflicterende belangen. Ook ons verdienmodel is bewust gestoeld op resultaten voor verkopers. Op die manier houden we de zaak zuiver.

Tarief
Fiscount werkt op basis van heldere afspraken, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Zo voeren we de waardering van je kantoor en het opstellen van het informatiememorandum uit op basis van vaste prijsafspraken. Sommige kantoren kiezen daarnaast voor begeleiding op basis van een afgesproken uurtarief, andere kiezen voor een succes fee in combinatie met een uurtarief. Net wat jullie het meeste aanstaat. We gaan hierover graag met je in gesprek, mocht je het lastig vinden om hierin de juiste afweging te maken.

Het verkoopproces in zes stappen

Het verkoopproces van een kantoor verloopt via de volgende zes stappen:

Stap 1: waardebepaling van jullie kantoor. In samenspraak met jullie stellen we een rapport op, waarin we de sterke en zwakke punten van jullie kantoor benoemen en tot een waardebepaling komen van jullie kantoor. Hierbij maken wij ook gebruik van onze uitgebreide benchmark van de accountancymarkt.

Stap 2: gezamenlijk opstellen van een informatiememorandum. In dit memorandum presenteren we jullie kantoor aan potentiële kopers. Zij lezen hierin essentiële informatie, die hen in het meest gunstige geval zal stimuleren om een mooi bod uit te brengen. Is er op onderdelen een mismatch, dan kan het kwartje ook de andere kant opvallen. Ook dat is goed, want zo blijven de juiste geïnteresseerden over.

Stap 3werving van kandidaten. Na het opstellen van het informatiememorandum benaderen wij kandidaten in ons uitgebreide netwerk van aangesloten kantoren en relatiemanagers, om vervolgens doelgericht kandidaten in de markt te werven (voorselectie).

Stap 4: daadwerkelijke selectie van kandidaten. Bij deze stap selecteren we kandidaten die passen bij jullie kantoorprofiel, de betrokken personen, jullie bedrijfscultuur en uitgangspunten (opstellen en keuze uit shortlist). Dit doen we niet alleen op basis van feitelijke informatie, maar ook op basis van onze antennes, ons ‘onderbuikgevoel’.

Stap 5stapsgewijze begeleiding tijdens het onderhandelingsproces. Wij begeleiden jullie stap voor stap door het gehele onderhandelingsproces totdat de verkoop van jullie kantoor rond is en jullie tevreden zijn over het resultaat. Denk daarbij onder andere aan:

  • het sluiten van de voorlopige koop/verkoopovereenkomst (LOI)
  • coördinatie van het due diligence-proces
  • coördinatie van het finaliseren van de LOI

Stap 6: afronding. Wij begeleiden de gehele afronding (closing), zodat alle zaken netjes en tijdig worden afgewikkeld. Daarbij kijken we naar juridische, fiscale en financiële aspecten, maar ook naar heldere communicatie, afspraken en verwachtingen. Doel hiervan is dat jullie en de koper kunnen terugkijken op een geslaagde overname.

Kantoor verkopen? Neem contact op met:

Anton Koning 1

drs. Anton M. Koning RA MFP
Adviseur kantooropvolging • financieel planner

06 513 26 054
a.koning@fiscount.nl